Uutiset

Ajankohtaista

Muonion-Enontekiön perusterveydenhuolto tiedottaa 18.11.202

marras 18. 2021 14:18 | Uutinen

Taudin leviämisen torjunta perustuu sen varhaiseen toteamiseen. Ylähengitystieinfektiosta kärsivien on syytä käydä heti ja 3 vrk kohdalla pikatestissä ja olla tämä aika pois työstä / koulusta / hoidosta. Töihin palaaminen on mahdollista, jos molemmat testit ovat negatiiviset. Jos oire on epämääräisempi, eli pääkipu tai muu poikkeava olo, niin testaaminen on perusteltua mutta töistä / koulusta ei tarvitse olla pois. Oireettomia ei testata ilman erillistä syytä. Testit ovat pääasiassa pikatestejä.

Jos kahdesti rokotettu on altistunut koronapositiiviselle, hän voi jatkaa työntekoa/koulua suunenäsuojaimen kanssa ja käymällä 1 vrk ja 3-5 vrk kohdalla testissä. Toki tämä on asia joka täytyy oman työnantajan kanssa sopia: osa työnantajista voi toivoa pidempää eli täyttä 10 vrk karanteenia.

Jos kahdesti rokotettu altistuu samassa taloudessa asuvan infektiolle niin työntekijä/koululainen jää karanteeniin josta voi päästä pois 6 vrk kohdalla olevalla negatiivisella pikatestituloksella.  Epävarmassa tilanteessa, eli herkästi,  karanteeni on 10 vrk.  Karanteenipäätöksen tekee tartuntatautilääkäri mutta itse karanteeni on syytä aloittaa välittömästi ja ilmoittaa siitä terveysasemalle.

Rokottamattomien karanteeni on aina vähintään 10 vrk.

Eristys sairastuneiden kohdalla on 10 vrk ja ennen sen päättymistä tulee olla 2 oireetonta päivää. Voi olla että rokotettujen kohdalla tähän tulee uutta ohjeistusta myöhemmin.

Koulussa epidemiaa hallitaan vähentämällä opetusryhmien sekoittumista ja alakoululle avattavalla ruokailulinjastolla 0-4. luokille.  Maskisuositukset ovat vahvana 5. luokasta ylöspäin ja myös nuoremmat lapset saavat käyttää niitä.  Koulukuljetuksessa olevien on syytä käyttää maskia. Palveluasumisessa ja kotipalvelussa epidemiaan varaudutaan osastoimalla toimintoja. Koululaisille karanteeneja asetetaan vain todellisen kanssakäymisen pohjalta, eli niille koululaisille, joiden kanssa tartunnan saanut on viettänyt aikaa lähietäisyydellä. Koululaisten harrastukset ja nuorisotoimi jatkavat normaalisti viikolta 48 lähtien.

Kaiken taudinhallinnan pohjalla on rokotteiden ottaminen.  Hyvällä rokotekattavuudella turvaamme sen että korona on Muoniossa ja Enontekiöllä pelkkä arjen riesa eikä sen vaarallisia tautimuotoja tavattaisi.

Takaisin