Uutiset

Ajankohtaista

Muonion kunnan koronatiedote 25.5.2020

touko 22. 2020 11:12 | Uutinen

Toimintaohje Marjapaikan ja Ojusniityn asukkaiden omaisille ja läheisille

Tällä hetkellä Muoniossa on rauhallinen tilanne koronatartuntojen suhteen, joten olemme yhdessä tartuntatautivastaavan lääkärin Sirpa Pajusen kanssa päätyneet aloittamaan vierailut yksiköissämme 22.5.2020 alkaen. Ohjeistus voi vielä muuttua, jos koronatilanne kunnassamme muuttuu.

Ohjeistus vierailuihin:

  • vierailujen ajankohta sovitaan henkilökunnan kanssa
  • huolehditaan hyvästä käsihygieniasta
  • vierailujen aikana käytetään suunenäsuojusta sekä vierailija että asukas
  • turvaväliä noudatetaan
  • yksi vieras päivässä
  • vierailijalla ei saa olla lieviäkään ylähengitystieoireita

Yksiköittemme sisällä rajoitustoimia ei toistaiseksi pureta, mikä tarkoittaa mm. kokoontumisrajoitusten säilymistä. Työntekijät eivät vaihda työpistettä yksiköstä toiseen ja henkilökunta työskentelee suunenäsuojusta käyttäen. Siivousta on tehostettu koko epidemian ajan lisätyllä henkilöstöresurssilla.

Jos asukkaan vointi huononee äkillisesti tai kyseessä on saattohoitotilanne, vierailujen toteuttaminen arvioidaan tapauskohtaisesti.

 

Tiedote 21.5.2020 Sirpa Pajunen, tartuntatautivastaava lääkäri, Henna Takala, sosiaalijohtaja, Pirkko Kuru, vanhustyönohjaaja, Kati Korva, Marjapaikan vastaava, Kati Sirkka, Ojusniityn vastaava

 

Muonion-Enontekiön perusterveydenhuollon tilannekatsaus

23.5.2020

Koronatilanne Muonion ja Enontekiön alueella

Alueella ei ole todettua koronaepidemiaa. Myös terveyskeskuksen henkilökuntaa on kokeenomaisesti testattu, eikä yhtään tartuntaa ole löydetty.  Kuitenkin ihmisten lisääntyvä liikkuminen lisää sellaisen riskiä ja siksi sekä väestön että terveydenhuollon on oltava valmiina ja tietoisia viruksen leviämisen estämisestä ja tarvittaessa toteamisesta. Asioiminen terveysasemilla on turvallista ja vastaanottojen toiminta on palannut normaaliksi.

 Leviämisen estäminen

Suunenäsuojuksen käyttö on toisten huomioonottamista parhaimmillaan.  Oireeton levittäjä saattaa aiheuttaa tietämättään sairauden muille.   Olisi suositeltavaa, että kaikki käyttäisivät yhteisissä julkisissa tiloissa suojaimia, sekä terveysasemilla että myös kaupoissa ja huoltoasemilla,  varsinkin kun kesämatkailu alkaa ja jos tautitapauksia alkaa paikkakunnalla ilmaantumaan.  Suojaimet voivat olla kankaisia tai kertakäyttöisiä, mutta kun tarpeeksi moni niitä käyttää, pysähtyy viruksen eteneminen väestössä.  Kankainen maski ei suojaa käyttäjäänsä virustartunnalta yhtä hyvin kuin sairaalakäyttöön suunnitellut kertakäyttömaskit mutta sellainen vähentää huomattavasti viruksen leviämistä ympäristöön.  Kasvomaskit eivät ole olleet osa normaalia varustautumista ennen korona-kevättä, eikä niiden käyttämisestä ole valtakunnallista linjausta, mutta jos haluamme, että vanhukset ja riskiryhmiin kuuluvat selviävät, ja pääsevät turvallisemmin pois koteihin rajoittuneesta elämästään, niin hengityssuojaimien käyttäminen kuuluu jokaiselle siihen asti, että virus on kadonnut keskuudestamme.

Muut tärkeät keinot ovat tunnetusti käsien saippuapesu, käsien desinfiointi, suojatusti yskiminen esimerkiksi nenäliinaan ja etäisyyden ylläpitäminen muihin ihmisiin, sekä isompien kokoontumisten välttäminen.  Kokoontumisista on valtakunnalliset ohjeet. Tarvittaessa koulujen sulkemisesta päätöksen tekevät kunnat yhteistyössä sairaanhoitopiirin tartuntatautiyksikön ja aluehallintoviranomaisen kanssa.

Omaisten vierailuja varten vuodeosastolla on tehty  järjestelyjä, joissa taudin leviämisen riski on minimoitu. Olennaista on vierailijoiden vähäisyys, eli mielellään yksi kerrallaan vierailulla, yhden hengen huoneiden käyttäminen aina kun mahdollista, vierailuajan lyhentäminen 15 minuuttiin,  hengityssuojaimien oikea käyttö ja käsien pesu heti osastolle tulon jälkeen.  Luonnollisesti infektio-oireisena ei pidä yksikössä vierailla.  Tabletilla tapahtuvaa yhteydenpitoa tullaan järjestämään etäyhteyden mahdollistamiseksi.

Epidemian kulku

Kukaan ei tiedä, palaako epidemia loppuun kertarytinällä vai tuleeko siitä toistuva tai pitkittynyt ilmiö.  Siihen on kuitenkin varauduttava, että tulevaisuudessa näemme eritasoisia valmiustiloja ja siksi on hyvä jo nyt opetella hygieniaa ja testauksessa käymistä tarpeen mukaan. Tällaisella menettelyllä voimme voittaa epidemian.

Testaaminen

Viruksen aiheuttamat tartunnat pyritään minimoimaan ja epidemian leviäminen estämään taudin tehokkaalla osoittamisella ja sen kantajien eristämisellä.  Näytteitä otetaan viikon jokaisena päivänä.  Mikäli sinulla tai lähipiirissäsi on oireita tai altistuksia virukseen liitettyyn taudinkuvaan, eli flunssaoireisiin, suolisto-oireisiin tai muihin yleistilaan vaikuttaviin oireisiin, niin ota puhelimitse yhteyttä terveysasemille  eli Muoniossa virka-aikana 040 703 1147 ja Enontekiöllä 040 714 2851, klo 16-21 ja viikonloppuisin  vastaa päivystävä sairaanhoitaja numerosta  040 714 2845.  Löytämällä tartunnan saaneet saamme viruksen etenemisen pysähtymään ja mahdolliset tarvittavat hoidot alkamaan oikea-aikaisesti.

 

 

Takaisin