Uutiset

Ajankohtaista

Muonion kunnan koronatiedote kuntalaisille 13.3.2020

maalis 13. 2020 14:51 | Uutinen

13.3.2020 Koronavirustilanteen vaikutukset Muonion kunnan palveluihin

Muonion kunta on varautunut koronavirus- ja influenssatilanteeseen STM :n ja THL :n sekä Kuntaliiton ohjeiden mukaisesti. Opetushallitus on toimittanut varautumisohjeet myös sivistyspalveluihin.

Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronavirusepidemian pandemiaksi 11.3.2020. Koska epidemiatilanne Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa on muuttunut nopeasti, maiden ja alueiden luokittelusta epidemia-alueeksi luovutaan. Koronavirustartunnan saamisen riski on kohonnut koko Euroopassa ja muualla maailmassa; tähän mennessä vahvistettuja tartuntoja on Suomessa 155.

Muonion kunta on päivittäyt ohjeistusta kunnan palveluiden järjestämiseksi yleisen koronavirustilanteen kehittymisen myötä. Kyse on varotoimenpiteistä, Muonion kunnassa ei toistaiseksi ole todettu tartuntoja.

Seuraavien kunnan tarjoamien palveluiden osalta alla olevat muutokset astuvat voimaan välittömästi ja ovat voimassa toistaiseksi, kunnes toisin ilmoitetaan:

Tehostetun palveluasumisen yksiköissä Marjapaikassa ja Ojusniityssä on toistaiseksi vierailukielto

Tehostetun palveluasumisen yksiköissä Marjapaikassa ja Ojusniityssä asuvat henkilöt kuuluvat riskiryhmään ollessaan terveydentilaltaan heikoimmassa asemassa, jonka vuoksi vierailut ko. yksiköissä kielletään. Vierailukielto saattaa tuntua tiukalta, mutta sen tarkoitus on huolehtia siitä, että asukkaat, heidän läheisensä sekä työntekijät voivat olla rauhallisin mielin; asukkaita ja työntekijöitä pyritään suojelemaan virustartunnoilta.  Ikäihmisten läheisiä kehotetaan soittamaan vierailujen sijaan.

Ikäihmisten palveluista antaa lisätietoja sosiaalijohtaja Henna Takala, p. 040 4895151, henna.takala@muonio.fi

Yhteispohjoismainen kirjastoauto ei liikennöi, teatteriesitykset on peruttu

Muonion kunta pyrkii minimoimaan kunnan toimintojen tarpeetonta liikkumista, jonka vuoksi myöskään yhteispohjoismainen kirjastoauto ja nuorisotoimen Wauto eivät liikennöi, kunnes toisin ilmoitetaan. Kiertävät teatteriesitykset ovat niin ikään peruttu.

Kirjasto- ja kulttuuritoimen palveluista antaa lisätietoja vs. kirjastonjohtaja Marja Alatalo, p. 040 4895110, marja.alatalo@muonio.fi

Nuorisotoimen palveluista antaa lisätietoja nuorisosihteeri Heidi Hietala, p. 040 5929281, heidi.hietala@muonio.fi

Kaikkia kunnan järjestämiä jo sovittuja retkiä ja ryhmämatkoja siirretään tai perutaan (ml. koululaisten retket)

Terveysviranomaisten suositusten mukaan kaikki ylimääräiset retket suositellaan siirrettäviksi. Muonion kunta noudattaa järjestämiensä retkien ja ryhmämatkojen osalta saamaansa suositusta. Retkien mahdolliset uudet ajankohdat ilmoitetaan myöhemmin.

Kaikki ryhmäharrastukset ovat toistaiseksi tauolla (liikunta- ja kulttuuritoimi, kansalaisopisto, ikäihmisten toimintatuokiot ja jumpat

Nuorisotalo Tippala, Kyläpirtti, kunnan kuntosali ja liikuntasalit ovat toistaiseksi poissa käytöstä

Kunnan yleisötilaisuuksien järjestämistä rajoitetaan

Hallitus on linjannut suosituksen yli 500 ihmisen yleisötilaisuuksien perumisesta. Muonion kunnassa noudatetaan tätä suositusta ja myös pienempiä tilaisuuksia perutaan/siirretään tilanteen ja tilaisuuden luonteen mukaan.

Toistaiseksi kaikki Muonion kunnan järjestämät tulevat tapahtumat on peruttu, kunnes toisin ilmoitetaan.

Muonion yhtenäiskoulussa ja lukiossa kaikki oppikirjat otetaan perjantaina 13.3.2020 mukaan kotiin ja ylioppilaskirjoituksien reaalikokeet on siirretty pidettäväksi ti 17.3. ja to 19.3.

Oppilaita ohjeistetaan ottamaan kaikki oppikirjat mukaan kotiin. Oppilaiden vanhempia tiedotetaan koulujen toimenpiteistä jatkossa Wilman kautta, joten seuraathan wilma-viestejä aktiivisesti!

Sivistystoimen palveluista antaa lisätietoja sivistysjohtaja, lukion rehtori Merikki Lappi, p. 040 4895160, merikki.lappi@muonio.fi  ja perusopetuksen rehtori Päivi Rantakokko, p. 040 4895190, paivi.rantakokko@muonio.fi

Muilta osin kunnan toiminnot jatkuvat normaalisti, kunnes toisin ilmoitetaan:

  • koulut ja päivähoito
  • ap- ja ip-toiminta sekä koulun kerhotoiminta
  • kirjasto on auki
  • keskuskeittiö ja ruokajakelu

Jos tunnet olosi sairaaksi ja/tai kuulut riskiryhmään tai olet palannut ulkomaanmatkalta, on syytä välttää joukko- ja yleisötapahtumia sekä ylimääräistä kontaktia toisiin ihmisiin. Tunnethan vastuuta myös vanhempana ja suojaat sekä omaa, että muidenkin lapsia koronavirustartunnalta tekemällä vapaaehtoisia tilanteen vaatimia toimia ja rajoituksia. Tässä vaiheessa tärkeää on rajata kontakteja ja ehkäistä viruksen leviämistä mm. hyvällä käsihygienialla. Terveysviranomaiset johtavat kaikkia potilaskohtaisia toimia (testit, karanteeni, eristys).

Muonion terveyskeskus tekee varatoimenpiteitä koronaviruksen varalle ja lisää mm. sairaansijoja hengitysvaikeuksista kärsivien potilaiden hoitoon tavanomaisesta suuremmissa määrin. Näytteenotto tapahtuu paikallisesti Muoniossa. On hyvä varautua siihen, että näytteenotto voi tapahtua myös esimerkiksi parkkipaikoilla ja terveyskeskuksen piha-alueella.

Tiedoksi: Muonion kunnan henkilökuntaa on ohjeistettu toimimaan seuraavasti

Muonion kunnan henkilökuntaa on ohjeistettu jäämään kotiin etätöihin kahden viikon ajaksi kaikkien ulkomaanmatkojen jälkeen. Kotiin jäädään myös, mikäli kyseessä on työntekijän ulkomailta palannut alle 16-vuotias lapsi, jos häntä ei saa viedä päivähoitoon tai kouluun. Etätyötä suositaan mahdollisuuksien mukaan. Vain välttämättömät tapaamiset ja palaverit hoidetaan paikan päällä kasvotusten, muilta osin työtehtävien hoitamisessa kehotetaan käyttämään etäyhteyksiä, puhelinta ja sähköpostia. Myös asiakkaita pyydetään suosimaan edellä mainittuja asiointikanavia.

Ulkomaille ja Tunturi-Lapin ulkopuolelle ei toistaiseksi tehdä virka- ja työmatkoja Muonion kunnan henkilöstön toimesta. Muonion kunta ei myöskään ota toistaiseksi vastaan vierailevia ryhmiä ulkomaita, tämä koskee myös lähialueita kuten Ruotsia ja Norjaa. Tarpeettomia ryhmämatkoja vältetään.

Epidemiatilanteessa saatetaan joutua sulkemaan esimerkiksi kouluja tai muita kunnan toimipisteitä. Sulkemisesta päättää kunnan tartuntataudeista vastaava toimielin.

Näillä varotoimilla pyritään mm. turvaamaan sosiaali- ja terveyshenkilöstön toimintakyky mahdollisesti kehittyvässä koronavirusepidemiassa, jolloin elintärkeiden palveluiden saatavuus korostuu entisestään.

Huom! Tilanne muuttuu ja päivittyy; SEURAATHAN TIEDOTTAMISTA! Seuraamme jatkuvasti koronavirustilannetta ja kerromme heti ohjeistusten muuttuessa. Tietoja päivitetään kunnan verkkosivuille osoitteesseen www.muonio.fi --> Terveyspalvelut

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan, toimi näin:

Jos olet matkustanut epidemia-alueilla ja epäilet itselläsi koronaviruksen aiheuttamaa tautia, soita numeroon 040 703 1147 (päivystävä sairaanhoitaja).  On tärkeää olla ensisijaisesti puhelimitse yhteydessä ennen kuin saavut paikalle terveyskeskukseen. Saat ohjeet hoitoon hakeutumiseen terveyskeskuksesta. Soittaminen on tärkeää siksi, ettei mahdollisesti sairastunut henkilö tartuttaisi muita.

Milloin voit epäillä sairastavansa koronavirus COVID-19:n aiheuttamaa infektiota?

1)    sinulla on akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten

  • kuume ja/tai
  • yskä ja/tai
  • hengenahdistus ja/tai
  • keuhkokuumeeseen viittaava löydös keuhkokuvassa

JA

2)     olet oleskellut ulkomailla 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua tai ollut lähikontaktissa laboratoriovarmistetun uuden koronaviruksen aiheuttaman tapauksen kanssa 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua. Oireettomia epidemia-alueella oleskelleita ei tutkita.

Näyte voidaan ottaa myös terveyskeskuksen piha-alueella. Jos potilaan tilanne edellyttää käyntiä terveyskeskuksessa, potilas tutkitaan erillisessä eristyshuoneessa. Karanteenin tullessa kyseeseen, pyritään se ensisijaisesti järjestämään altistuneen kodissa tai olinpaikassa. Karanteenin kesto on 2 viikkoa.  

Yhteyshenkilösi Muoniossa:

päivystävä sairaanhoitaja, p. 040 703 1147, numeroon vastataan 24/7

infektiotautien vastaava lääkäri Sirpa Pajunen, p. 040 669 3718, sirpa.pajunen@lshp.fi

perusterveydenhuollon johtava lääkäri Teemu Taulavuori, p. 040 126 2845, teemu.taulavuori@lshp.fi

 

 

 

 

 

 

Uudesta koronaviruksesta on avattu valtakunnallinen puhelinneuvonta, joka tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonnan numero on 0295 535 535. Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa. 

Linjaukset ovat voimassa toistaiseksi, kunnes toisin ilmoitetaan. Nämä toimintaohjeet korvaavat aiemmin annetut. Viruksen leviämisen ennaltaehkäisemiseksi on tärkeää huolehtia käsihygieniasta! Kiitos että välität.

Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Lisätietoja antaa kunnanjohtaja Laura Enbuska-Mäki, p. 040 0477723, laura.enbuska-maki@muonio.fi

 

Takaisin