Uutiset

Ajankohtaista

Muonion kunnan koronavirustiedote 8.10.2020

loka 08. 2020 15:53 | Uutinen

Toistaiseksi Muonion kunnassa on vältytty koronavirukselta ja koronatilanne on edelleen rauhallinen. Muonion kunnassa on valmistauduttu ja varauduttu hyvin virustilanteen kehittymisen varalle: kasvomaski- ja käsidesivarastoja on täydennetty, henkilökunnalle on suositeltu Koronavillkku –sovelluksen lataamista ja ohjeistettu käyttämään kasvomaskia liikkuessaan yksiköiden välillä sekä asioidessaan asiakkaiden kanssa. Kunnassa vieraileville suosittelemme käytettäväksi kasvomaskeja. Palvelemme asiakkaita myös sähköisten asiointikanavien ja puhelimen kautta.

Toivomme, että mm. näillä varautumistoimilla pystymme ehkäisemään koronaviruksen leviämistä ja näin ylläpitämään hyvinvointia tuottavia toimintoja kuntalaisille ja meillä vieraileville mahdollisimman hyvin, pitkään ja uuden normaalin mukaisesti. Toimimalla koronavastuullisesti me kaikki pidämme huolta itsestämme, toisistamme ja mm. terveydenhuollon kantokyvystä.

Seuraamme tilannetta ja päivitämme koronaohjeistuksia viranomaisten ohjeiden mukaisesti. Seuraathan kunnan koronatiedottamista verkkosivuilta osoitteessa www.muonio.fi/koronavirus !

Näin syyslomakauden alla on syytä kiinnittää huomiota terveysturvallisen loman suunnitteluun ja viettämiseen.

 

Lapin sairaanhoitopiirin alueella suositellaan kasvomaskia kaikissa julkisissa sisätiloissa

Lapin alueella koronavirustilanne on heikentynyt viime viikkojen ja päivien aikana. Lapin sairaanhoitopiiri suosittelee 8.10.2020 antamassaan suosituksessa kasvomaskin käyttöä kaikissa julkisissa sisätiloissa (mm. ravintolat, kaupat, teatterit, kirjastot), joissa on vaikea pitää riittäviä turvavälejä. Suosituksella pyritään välttämään Lapin osalta viruksen kiihtymisvaiheeseen siirtyminen.

THL:n kasvomaskisuositus

 

Syyslomalla on kiinnitettävä erityistä huomiota hygieniaan, turvaväleihin ja maskien käyttöön

THL muistuttaa 6.10.2020 tiedotteessaan koronaturvallisen ja onnistuneen syysloman toimintaohjeista. Koululaisten syyslomaviikoilla 42 ja 43 moni suomalainen matkailee kotimaassa. Varmasti myös moni muoniolainen matkustaa muualle ja vastaavasti saanemme Muonioonkin lomaansa viettäviä vieraaksi.

Pienennä koronaviruksen leviämisriskiä syyslomalla näin:

 • Lataa Koronavilkku puhelimeesi. Näin saat tiedon, jos olet tietämättäsi altistunut koronavirukselle matkasi aikana.
 • Muista käsi- ja yskimishygienia.
 • Käytä kasvomaskia joukkoliikenteessä ja sisätiloissa.
 • Jos sinulla on koronavirukseen viittaavia oireita, hakeudu testiin matalalla kynnyksellä.
 • Älä lähde matkalle, jos sinulla on lieviäkään oireita.
 • Myös taukopaikoilla on pidettävä huolta hygieniasta, turvaväleistä sekä käytettävä maskia tarvittaessa.
 • Huomioithan, että matkakohteesi koronarajoitukset voivat erota kotipaikkakuntasi tilanteesta. Tarkista kohteen koronasuositukset ja –rajoitukset ennen matkalle lähtöä.
 • Noudata matkailuyrittäjien hygienia- ja muita turvallisuusohjeita. Yrityksemme ovat varautuneet omissa toiminnoissaan asiakkaiden koronaturvalliseen asiointiin toimipisteillään.

 

Lapin alueen matkailu- ja ravintola-alan terveysturvallisuusohjeet

LSHP ja LPSHP ovat päivittäneet Terveysturvallisuusohjeet yhteistyössä toimialan kanssa 2.10.2020. Ohjeita sovelletaan alueen matkailu- ja ravintola-alan toimintaan sekä kansainvälisen matkailun, kotimaanmatkailun että paikallisväestön palveluissa.

Keskeiset asiat, joita terveysturvallisen toiminnan osalta tulee huomioida:

 • Maskien käyttöä suositellaan sisätiloissa tapahtuvassa toiminnassa niin asiakkaiden kuin työntekijöiden toimesta (ml. iltaravintolatoiminta ja illanvietot). Asiakaspalvelussa ja asiakaskontaktissa toimivien työntekijöiden tulee käyttää kasvosuojainta, mikäli käytössä ei ole suojapleksejä.
 • Koronavilkun käyttöä suositellaan asiakkaiden ja työntekijöiden toimesta.
 • Yrittäjiä pyydetään huomioimaan erityisesti ravintolatilojen osalta riittävä ilmanvaihto ja –suodatus sekä asiakkaiden mahdollisuus pysytellä tietyllä alueella tai omassa ryhmässä ravintolassa ollessaan. Myös ravintoloiden äänentason alentaminen helpottaa keskustelua turvavälit säilyttäen.
 • Ravintolayrittäjiä ja iltatapahtumien järjestäjiä pyydetään keräämään yhteystiedot asiakkailta mahdollista tartunnanjäljitystä varten.

Yleisötilaisuuksia järjestettäessä on huomioitava Lapin aluehallintoviraston päätös LAAVI/1227/2020, jonka perusteella yli 50 henkilön yleisötilaisuuksia saa järjestää vain sillä edellytyksellä, että turvallisuus voidaan varmistaa THL:n ja OKM:n ohjeen mukaisesti.

 

Koronaan liittyvän karanteenin pituus lyhenee 10 päivään 12.10. alkaen

Koronaan liittyvää karanteeniaikaa lyhennetään; muutokset ohjeeseen tulevat voimaan 12.10.2020. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeen muutos koskee sekä omaehtoista karanteenia että tartuntatautilääkärin määräämää karanteenia, jotka molemmat lyhenevät 14 päivästä 10 päivään.

 

8.10.2020 Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja

0400 477 723, laura.enbuska-maki@muonio.fi

 

Lisätietoja:

Muonion koronasivu

Takaisin