Uutiset

Ajankohtaista

Muonion kunta sai THL:n kunniamaininnan ansiokkaasta hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyöstä

marras 25. 2021 10:00 | Uutinen

Muonion kunta on saanut THL:ltä valtakunnallisen kunniamaininnan ansiokkaasta hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyöstä tänään 25.11.2021. Kaksi Suomen kuntaa päätyivät tasatulokseen, Muonio ja Espoo, jotka olivat tulosten mukaan ylitse muiden. Tänä vuonna ansiokkaassa HYTE-työn määritelmässä hyödynnettiin tuoreimpia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen valtionosuuden lisäosan eli HYTE-kertoimen laskelmia.

HYTE-kerroin on hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen valtionosuuden lisäosa, kannustin, joka tarkoittaa, että kuntien rahoituksen valtionosuuden suuruus määräytyy osaksi niiden tekemän hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön mukaan. Palkitseminen perustuu mittareihin, indikaattoreihin ja kyselyihin kerryttäen myös Muonion kunnan HYTE-kerrointa.

Lue lisää HYTE-kertoimesta ja siihen liittyvistä mittareista THL:n verkkosivuilta.

Muonion vs. kunnanjohtaja Katri Rantakokko vastaanotti kunniamaininnan THL:n järjestämillä Hyvinvoinnin ja Terveyden edistämisen päivillä etäyhteyksin ja piti kiitospuheen koko Muonion kunnan puolesta.

Kiitospuhe

"Olen edelleen ällistynyt Muonion kunnan saamasta kunniamaininnasta ja äärimmäisen ylpeä, kun saan esittää kiitoksen meidän puolesta.

Kun sain tiedon palkitsemisesta, niin olin tuntia aiemmin saanut tiedon siitä, että meillä oli puhjennut kunnan ensimmäinen koronapandemia ainoassa koulussamme. Voitte ehkä kuvitella, että mietin hetken, että mitä tuo päivä voi vielä tuoda tullessaan.

Kysyin myöhemmin THL:n Kirsi Wissiltä, että millä ansioilla me tämän kunniamaininnan saamme. Hän totesi, että olemme erityisesti onnistuneet nuorten syrjäytymisen ehkäisyssä. Tiesin, että kyllä, tähän työhön me olemme panostaneet jo useamman vuoden ajan ja nyt se siis myös näkyy.

Kuten me kaikki tiedämme, niin terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen ovat kunnan lakisääteisiä tehtäviä. Meillä Muoniossa on aina tehty tätä työtä, mutta se on nostettu näkyville ja sitä on ehkä dokumentoitu eri tavalla viime vuosina. Tehty työ ei ole kenenkään yksittäisen henkilön ansiota tai yksittäisiä asioita, vaan sitä, että meillä on tehty yhteisiä valintoja ja painotuksia.

Tänä päivänä kuntalaisten hyvinvoinnin, terveyden ja arjen turvallisuuden edistämisellä on ehkä erilainen painoarvo kuin ennen kevättä 2020. Poikkeukselliset ajat, uudet työ- ja opiskelumuodot, maskien käyttäminen ja etäisyyksien pitäminen vaikuttavat hyvinvointiin, terveyteen ja turvallisuuden tunteeseen. Siksi systemaattinen työ ja yhteistyö ovat edellytyksiä sille, että meillä on hyvä olla myös tulevaisuudessa.

Meillä Muoniossa on edelleen paljon tehtävää, emmekä osaa välttämättä hyödyntää saatavilla olevia apuja, mutta meillä on tahtoa. Kuntastrategian 2025 mukaan tavoitteena on, että muoniolaiset ovat tyytyväisiä ja elämme onnellista arkea.

Muoniossa asuu tutkitusti onnellisia ihmisiä, jtka hengittävät maailman puhtainta ilmaa. Nyt voimme lisätä tähän ansioluetteloon myös sen, että me pidämme tutkitusti toisistamme huolta."

Vs. kunnanjohtaja Katri Rantakokko

Takaisin