Uutiset

Ajankohtaista

Tiedote valmiustoimikunta 3.4.2020

huhti 06. 2020 08:21 | Uutinen

Arvioiden mukaan koronavirusepidemian huippu Lapissa touko-kesäkuun vaihteessa

Lapin valmius on viranomaisarvioiden mukaan tällä hetkellä hyvä. Lapissa on löydetty uusia koronavirustartuntoja. Tämän hetkisten arvioiden mukaan Lapissa koronavirusepidemian huippu tulee olemaan touko-kesäkuun vaihteessa. Lapin alueellinen valmiustoimikunta piti perjantaina 3.4.2020 kokouksen, jossa käytiin läpi viranomaisten tilannekuvaa Lapin koronavirustilanteesta. Keskusteluun nousi myös rajat ylittävä työmatkaliikkuvuus Lapissa.

Lapissa koronavirustartuntojen määrä on kasvussa. Koronavirusepidemiavaihe ei varsinaisesti ole vielä käynnissä Lapissa. Epidemialla tarkoitetaan poikkeuksellisen suurta määrää tartuntatautiin sairastuneita.

Epidemian leviämisen hidastamiseen voi jokainen vaikuttaa omalla toiminnallaan. Valtakunnallisia ohjeita on tärkeä noudattaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuille (www.thl.fi) päivitetään joka päivä sairaanhoitopiireittäin ajantasainen tilannetieto muun muassa sairastuneiden määrästä.

Lähikontaktien välttäminen ja hyvinvoinnista huolehtiminen tärkeää

Sairaanhoitopiirit arvioivat koronaepidemiavalmiuden olevan hyvä. Suojavarusteiden riittävyyden osalta tehdään toimivaa yhteistyötä niin valtakunnan tasolla kuin aluetasolla. Tällä hetkellä sairaanhoitopiireissä lisäkoulutetaan henkilöstöä tehohoitopotilaiden hoitoon.

Lapin aluehallintoviraston peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualueen johtaja Kristiina Poikajärven mukaan tilanne alueella on toistaiseksi rauhallinen. Lapin erityisenä haasteena on nyt rajanylitykset ja niiden haasteiden ratkaiseminen erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilöstön liikkuvuuden osalta. Lisätietoja raja-asiasta saadaan hallituksen päätösten myötä.

”Tiedän sen, että nyt vaaditaan lappilaisilta pitkää pinnaa ja kärsivällisyyttä kohtaamisten välttämiseen. Nautitaan ihanista ilmoista ja vältellään lähikontakteja muiden ”suksijoiden” kanssa. Selviämme Lapissa hyvin epidemiasta huolehtimalla muun muassa siitä, että sosiaali- ja terveydenhuoltohenkilöstö välttyy tartunnoilta itsemme ja läheistemme ohella.”

Erityistä huomiota Poikajärvi haluaa kiinnittää lapsiperheiden hyvinvointiin.

”On ollut ilo huomata kuinka eri areenoilla jaetaan hyväksi havaittuja keinoja pitää hyvää mielialaa yllä perheissä. Ystäväperheiden kanssa kannattaa seurustella nyt digitaalisesti vaikkapa Zoom-kahveilla tai Meet-kutsuilla”, sanoo Poikajärvi.

Lapin tulvaennusteet ennustavat edelleen keskimääräistä suurempaa tulvaa Lappiin toukokuussa. Tilanne realisoituu kuukauden päästä, kun vesimäärät alkavat kasvaa. Kevään säät vaikuttavat tilanteeseen.

Lapin alueellinen valmiustoimikunta

Aluehallintoviraston lakisääteinen tehtävä on varautumisen yhteensovittaminen alueellaan ja siihen liittyvän yhteistoiminnan järjestäminen, valmiussuunnittelun yhteensovittaminen ja kuntien valmiussuunnittelun tukeminen. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa tilannetietojen jakamista, yhteisen Lapin alueellisen tilannekuvan ja -ymmärryksen luomista, alueellisten resurssien käytöstä sopimista, asiantuntija-apua ja toimien yhteensovittamista, sekä yleensä ottaen aluetason koordinaatiota, jotta päällekkäisyyksiltä vältyttäisiin.

Lapin valmiustoimikuntaan kuuluvat Jääkäriprikaati, Lapin lennosto, Lapin rajavartiosto, Lapin pelastuslaitos, Lapin poliisilaitos, Suojelupoliisi, Oulun hätäkeskus, Tornion tulli, Lapin ELY-keskus, Lapin liitto, Lapin sairaanhoitopiiri, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri, Rovaniemen seurakunta, Yle Rovaniemi, SPR Lapin piiri, Erillisverkot Oy, Napapiirin Energia ja Vesi, MPK/Pohjois-Suomen maanpuolustuspiiri sekä Pohjois-Suomen ELVAR-toimikunta.

Lisäksi valmiustoimikuntaan kuuluvat sihteeristö sekä viestintäjaos, johon on koottu Lapin alueen keskeisten viranomaisten ja toimijoiden viestinnän ammattilaiset.

Seuraava alueellisen valmiustoimikunnan kokous on keskiviikkona 8. huhtikuuta.

 

Lisätietoja Lapin aluehallintovirastosta:

ylijohtaja Kaisa Ainasoja, p. 0295 017 345

peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualueen johtaja Kristiina Poikajärvi, p. 0295 017 375

pelastustoimi ja varautuminen -vastuualueen johtaja Joni Henttu, p. 0295 017 364

 

sähköposti: etunimi.sukunimi@avi.fi

TIEDOTE

Takaisin