Uutiset

Ajankohtaista

Tulvahuippu Muoniossa ennusteen mukaan lauantaina 20.5.2023

Tulva Pekosen ranta

touko 19. 2023 13:50 | Uutinen

Tiedote 19.5.2023

Tulvakeskuksen ennusteiden mukaan Lapissa suurimpia tulvia ennustetaan Tornionjolle ja Muonionjoelle. Muoniossa tulvahuippu ajoittuu todennäköisesti lauantaille 20.5.2023 ja tulva on suurin tulva Muoniossa vuosikymmeniin. Muoniossa vesi on noussut jo nyt hyvin korkealle, joten nyt viimeistään on hyvä kiinnittää huomiota mm. oman kiinteistön omaisuuden suojaamiseen sekä esimerkiksi veneiden ja laitureiden kiinnittämiseen. Omaehtoisen varautumisen rooli korostuu.

Tulvavaroitus on voimassa 13.5. – 23.5.2023.

Tulvakeskuksen ennusteita, virtaamahavaintoja, varoituksia ja tiedotteita voi seurata tulvakeskuksen verkkosivuilta. Lapin Pelastuslaitoksen tekemä ohjevideo kiinteistön suojaamiseen on katsottavissa tästä.

Kaaresuvannossa vesi on noussut Ruotsiin vievälle tielle torstaina. Ylitorniossa tulvavesi on noussut Poikkilahdentielle tiistaina. Pellossa vesi nousee korkeimmilleen 55 vuoteen ja saattaa uhata asuinrakennuksia viikonlopun aikana. Useampi maantie alueella on jäänyt veden alle ja vesi on myös noussut perjantaiaamuna 5-10 cm päähän kantatie 80:stä Kittilä-Sodankylä -välillä. (Tulvakeskus, 19.5.2023).

Tulvaveden vaarallisuuteen ja virtauksen voimaan tulee kiinnittää huomiota

Muistutamme tulvaveden valtavasta voimasta ja virtaavan veden arvaamattomuudesta, joka on syytä ottaa tosissaan. Seuraathan tulvaa turvallisen välimatkan päästä ja varmista, etteivät lapset leiki tulvavedessä. Huolehdi myös ajoneuvoasi pysäköidessäsi, ettei se tuki kulkuväyliä hälytysajoneuvoilta ja muilta kulkijoilta. Virtaaman lisäksi vaaraa voi aiheuttaa tulvaveden mahdolliset epäpuhtaudet.

Kiinteistön ja omaisuuden suojaaminen on omistajan vastuulla

Lapin Pelastuslaitos muistuttaa, että jokainen kiinteistön omistaja on vastuussa oman kiinteistönsä ja omaisuutensa suojaamisesta. Kiinteistöjen omistajien on tärkeää varautua tulvaan ja sen aiheuttamiin mahdollisiin vahinkoihin suojaamalla oma kiinteistönsä, kiinnittämällä irtain omaisuus kuten veneet ja laiturit.

Tulva vaikuttaa myös Muonion kunnan vesienkäsittelyyn ja lisää vesimääriä muun muassa jätevesiverkostossa. Toisinaan jätevedenpumppaamoilla voi tulla myös sulamisvesistä johtuvia ylivuotoja.

Yhteystiedot

Lapin pelastuslaitos, päivystävä yksikönjohtaja 24/7, Muonio, p. 040 752 7551

Akuutit tulvatilanteet. Pelastuslaitos auttaa tulvan aiheuttamissa hätätilanteissa ja onnettomuuksissa, mutta kiinteistön omistaja/haltija on vastuussa tulvaan varautumisesta.  Yleiseen hätänumeroon on soitettava vain todellisessa hädässä.

Tienkäyttäjän linja, 24/7, p. 0200 2100

Liikenneviraston Tienkäyttäjän linjalle voi ilmoittaa maanteiden kunnosta ja liikenteen ongelmista (mm. tielle nouseva vesi).

 

Kunnanjohtaja Laura Enbuska-Mäki

p. 0400 477 723

19.5.2023 Muonio

Takaisin