Uutiset

Ajankohtaista

Uudesta Pallastunturien luontokeskuksesta tulossa aina auki oleva retkeilijöiden huoltopiste

kesä 04. 2024 13:37 | Uutinen

4.6.2024

Metsähallituksen Luontopalvelut on rakentamassa Pallastuntureille Pallas–Yllästunturin kansallispuiston kupeeseen uutta ja uudella tavalla toimivaa luontokeskusta. Vuoden 2025 loppuun mennessä valmistuvan luontokeskuksen on tarkoitus olla aina auki oleva retkeilijöiden huoltopiste.

Aina auki oleva, omatoimisesti käytettävä luontokeskus on uudenlainen palvelu retkeilijöille. Luontopalvelujen tiedossa ei ole, että vastaavia luontokeskuksia olisi muiden maiden retkikohteissa.

- Lähtökohtaisesti luotamme retkeilijöihin. Meillä on vahva usko siihen, että tällainen omatoimisesti käytettävä luontokeskus toimii nimenomaan Pallastuntureilla, jossa suurin osa alueella liikkuvista on vastuullisia retkeilijöitä, virkistyskäytön erityisasiantuntija Timo Karinen Metsähallituksen Luontopalveluista sanoo.

Luontokeskuksen suunnittelussa otettu huomioon retkeilijöiden ja yhteistyöyrittäjien tarpeet

Pallastuntureille päättyy Suomen vanhin, hyvin suosittu, tänä vuonna 90 vuotta täyttävä Hetta–Pallas-vaellusreitti.

– Usein retkeilijät haluavat siistiytyä vaelluksen jälkeen, kun odottavat julkista liikennettä tai ennen kuin lähtevät ajamaan autolla kotiin. Uusi luontokeskus tarjoaa mahdollisuudet tähän. Vaeltamaan lähteville tilassa on myös kaikki ajantasainen tieto reitiltä diginäytöillä ja mahdollisuus käyttää tämän vuoden lopussa valmistuvia, uusia Luontoon-verkkopalveluja, Karinen kertoo.

Tuleva luontokeskus toimii porttina kansallispuistoon: reitit maastoon lähtevät luontokeskuksen ulkotiloista.

- Ajantasainen tieto on saatavilla retkeilijöille sillä hetkellä, kun tietoon on suurin tarve ja kiinnostus, Karinen sanoo.

Luontokeskuksen opasteet ja pieni näyttely kertovat vastuullisesta retkeilystä ja alueen luonnosta. Diginäytöillä on esillä myös turvallisuuteen liittyviä tärkeitä asioita, esimerkiksi ajankohtaista tietoa alueen tulvista ja lumivyöryistä.

Luontokeskuksen keittiössä puolestaan retkeilijä voi tiskata vaelluksella mukana olleet rekikeittimien kattilat ja muut ruokailussa käytetyt astiat.

- Tavoitteena on, että kuumimman vaellussesongin aikaan tai tapahtumien yhteydessä tilassa on paikalla myös asiakasneuvoja. Luontokeskukseen ei ole kuitenkaan tulossa tiskiä, jonka takana asiakasneuvoja päivystäisi säännöllisesti, Karinen kertoo.

Luontokeskukseen myönnetty erillinen rahoitus vuonna 2023

Luontopalvelut sai Pallastunturin luontokeskuksen rakentamiseen 1,6 miljoonaa euroa hallituksen lisätalousarviossa alkuvuonna 2023.

Uuden luontokeskuksen suunnittelusta vastaa Metsähallituksen Luontokeskus yhdessä oululaisen LUO-arkkitehtitoimiston kanssa. Luontokeskuksen on tarkoitus valmistua vuoden 2025 loppuun mennessä. Varsinaiset rakennustyöt tehdään ensi vuonna sulan maan aikana.

Pallastunturin aiempi luontokeskus purettiin viime vuonna. Rakennuksen sisäilmaongelmat olivat niin mittavat, ettei suunniteltua remonttia ollut järkevä toteuttaa.

Takaisin