Uutiset

Ajankohtaista

Varmistetaan yhdessä meille turvallinen ja terve joulu

joulu 18. 2020 15:51 | Uutinen

Lapin sairaanhoitopiiri on koronainfektion perusvaiheessa. Koronaturvallisen joulun takaamiseksi on todella tärkeää muistaa:

  • pitää huolta riittävien turvavälien pitämisestä,
  • tehokkaasta käsien pesusta, käsien desinfioinnista, yskimishygieniasta
  • ja maskin käytöstä. Maskin käyttöä suositellaan kaikissa julkisissa tiloissa ja tilanteissa, joissa turvavälejä ei pystytä noudattamaan sekä lähikontakteissa riskiryhmään kuuluvien kanssa.
  • Koronavilkku-sovelluksen lataaminen on suositeltavaa.
  • Seuraa maakunnan ajankohtaista koronatilannetta esimerkiksi www.koronaturvallinenlappi.fi/koronasaa -sivustolta.
  • On myös tärkeää muistaa, että liikutaan ja asioidaan paikoissa, joissa on muita ihmisiä, ainoastaan täysin terveenä.

Koronatestiin tulee hakeutua hyvin matalalla kynnyksellä lievistäkin oireista. Jos testiin hakeutuminen tulee kyseeseen, ota yhteys terveydenhuoltoon:

  • ma – to klo 8 – 16 ja pe klo 8 - 14 p. 040 662 4565  
  • arkisin klo 16 jälkeen (pe klo 14 jälkeen), viikonloppuisin ja juhlapyhien aattoina p. 040 714 2845

Muoniossa näytteenotto on arkiaikana Ojustien toimipisteessä (Lappian tilat) ja päivystysajalla Hyvinvointikeskus, Pirkantie 11.  Sisäänkäynti A2.  

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Muonion-Enontekiön perusterveydenhuollossa on varauduttu hyvin tulevaan joululomakauteen. Pikatestit ovat Muoniossakin käytössä, joten testituloksen saa tietää hyvin nopeasti. Terveydenhuollossa ollaan pysyvästi valmiina tekemään tarvittavat eristys- ja karanteenipäätökset ja jäljittämään altistuneet joka päivä. Muonion-Enontekiön perusterveydenhuolto muistuttaa, että alueellamme on äärimmäisen paljon helpompaa rajata infektioita kuin kasvukeskuksissa.

Vaikka olemme onnistuneet koronaviruksen ehkäisemisessä hyvin ja rokoteuutiset vaikuttavat lupaavilta, vaaditaan meiltä kaikilta edelleen tunnollisuutta ohjeiden noudattamisessa ja välittämistä kanssa ihmisistä. Vaikka tauti on melko vaaraton nuorille, voi se olla ikäihmisille ja riskiryhmäläisille kohtalokas. Joulu tulee olemaan haaste mm. perhekokoontumisissa, sillä silloin virus leviää helposti myös ikäihmisiin. Tässä kaikki mahdollisuudet omaehtoisen karanteeneihin, testeissä käymiseen matalalla kynnyksellä ja etäyhteyksiin kannattaa huomioida. Maski on yksi tehokkaimmista aseista koronaviruksen leviämistä vastaan.

Hoiva- ja hoitoyksiköissämme vierailtaessa tulee vierailuista sopia etukäteen ja käyttää ohjeiden mukaisesti suojamaskia vierailun aikana. Vierailijoiden määrä on osastolla rajoitettu kahteen vieraaseen kerrallaan. Vierailujen osalta henkilöstön antamia ohjeita ja suosituksia tulee ehdottomasti noudattaa. Tiukemmat ohjeistukset esimerkiksi osasto- ja hoitoyksikkövierailujen osalta tulevat mahdolliseksi tilanteessa, jos paikkakunnan virustilanne muuttuu. Tästä tiedotetaan aina erikseen. Lisätietoja hoiva- ja hoitokodeissa vierailemisesta: Marjapaikka Kati Korva p. 040 489 5116, Ojusniitty Kati Sirkka p. 040 489 5184, vuodeosasto p. 040 714 2845.

Muonioon saapuvat matkailijat ja Muoniosta matkustaminen

Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa. Oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, nuha, kuume, haju- tai makuaistin muutokset sekä ripuli.

Ulkomailta tulijoille suositellaan 10 vrk mittaista omaehtoista karanteenia, jota voi lyhentää kahdella vapaaehtoisella testillä. Jos matkustajalla on Suomeen saapuessaan korkeintaan 72 tuntia vanha todistus negatiivisesta koronatestistä, hänet ohjataan toiseen testiin aikaisintaan 72 tuntia maahan saapumisen jälkeen. Jos molempien testien tulos on negatiivinen, omaehtoisen karanteenin voi lopettaa. Jos matkustajalla ei ole alle 72 tuntia vanhaa todistusta, hän voi lyhentää karanteenia menemällä koronatestiin heti Suomeen saavuttua ja toiseen testiin aikaisintaan 72 tuntia ensimmäisestä testistä. Tällä hetkellä matkailu on pääosin sallittua vain työn tai muun painavan syyn takia.

Muonioon saapuvien kotimaisten matkailijoiden, vapaa-ajanasukkaiden ja jouluksi kotipaikkakunnalle saapuvien toivotaan huomioivan paikallisesti noudatettavat suositukset. Lapin sairaanhoitopiirin alue on edelleen epidemian perustasolla, joten jos saavut tänne alueelta, missä koronatilanne on eri vaiheessa, toivomme, että olet erityisen tunnollinen voimassa olevien suositusten noudattamisessa. Toistaiseksi Muoniossa ei ole ollut tarvetta paikallisille rajoituksille, mutta mikäli tilanne muuttuu, näitäkin voidaan ottaa käyttöön. Vastaavasti Muoniosta matkustavien pyydetään selvittämään etukäteen kohdealueen koronatilanne ja noudattamaan kohteen paikallisia suosituksia. Muistetaanhan koronaturvalliset suositukset myös yksityistilaisuuksissa.

Varmistetaan yhdessä meille turvallinen joulun aika tunnollisella suositusten noudattamisella ja toivotetaan terveet, koronaturvallisia ohjeistuksia noudattavat vieraat lämpimästi tervetulleiksi Muonioon joulunviettoon!

Takaisin