Uutiset

Ajankohtaista

Koronavirusepidemian kiihtymisvaiheeseen siirtymisen vaikutukset Muonion kunnan palveluihin

helmi 22. 2021 20:17 | Uutinen

Lapin sairaanhoitopiirin alue on siirtynyt koronaepidemian perusvaiheesta kiihtymisvaiheeseen. Kiihtymisvaiheeseen siirtyminen ja alueelliset linjaukset sekä viranomaisten määräykset tuovat mukanaan muutoksia rajoituksiin ja suosituksiin, jotka koskevat myös Muonion kuntaa. Kiihtymisvaiheeseen siirtymisestä huolimatta tautitilanne on Muonion kunnan alueella edelleen rauhallinen.

Kiihtymisvaiheen rajoitukset ja suositukset astuvat voimaan maanantaina 22.2.2021.

 

Varhaiskasvatus, koulut ja oppilaitokset

Varhaiskasvatus toimii normaaliin tapaan. Huoltajia tiedotetaan tarvittaessa suoraa mahdollisista muutoksista.

Kouluissa jatkuu toistaiseksi lähiopetus normaaliin tapaan. Kiihtymisvaiheessa vahva maskisuositus koskee kaikkia yli 12-vuotiaita. Muonion kunta suosittelee erittäin vahvasti maskin käyttöä:

 • kaikille 6-luokkalaisille ja sitä vanhemmille oppilaille sekä kuljettajille koulukuljetuksen aikana,
 • kaikille yläkoulun sekä lukion opiskelijoille kouluaikana,
 • koulun henkilökunnalle sekä
 • kaikille kuntalaisille asioidessaan paikoissa, joissa liikkuu muita ihmisiä.

 

Koulun henkilökunta tiedottaa koululaisten maskisuosituksesta erikseen oppilaita ja heidän vanhempiaan Wilman kautta. Muonion kunta huolehtii oppilaiden ja kunnan henkilöstön maskien saatavuudesta kuten tähänkin asti. Myös omia maskeja voi käyttää.

 

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Hoiva- ja hoitoyksiköissä vierailtaessa tulee vierailusta sopia etukäteen ja käyttää ohjeiden mukaisesti suojamaskia vierailun aikana. Vierailijoiden määrä on osastolla rajoitettu kahteen vieraaseen kerrallaan. Vierailujen osalta henkilöstön antamia ohjeita ja suosituksia tulee ehdottomasti noudattaa.

Lisätietoja: Marjapaikka Kati Korva p. 040 489 5116, Ojusniitty Kati Sirkka p. 040 489 5184, vuodeosasto puh. 040 714 2845.

 

Vapaa-ajan palvelut

Harrastukset ja ryhmäliikunta

Lapin alueellinen koordinaatiotyöryhmä suosittelee, että koko sairaanhoitopiirin alueella yli 16- vuotiaiden ryhmäharrastukset keskeytetään 14.3.2021 saakka. Muonion kunta noudattaa tätä alueellista suositusta ja suosittelee kaikille paikallisille järjestöille, yhdistyksille sekä yksityisille toimijoille huomioimaan saman omassa toiminnassaan.

Lisäksi kunta suosittelee, että turnaukset ja ottelut olisivat tauolla seuraavat kolme viikkoa 14.3.2021 asti.

 

Liikuntatoimen harrastusryhmät yli 16-vuotiaille ja aikuisille ovat pääsääntöisesti tauolla 22.2. – 14.3.2021.  Liikuntatoimi tiedottaa asiakkaitaan ryhmäkohtaisesti. Kunta pohtii aktiivisesti erilaisia terveysturvallisia vaihtoehtoja toimintojen suorittamiseksi. Alle 16-vuotiaiden lasten liikuntaryhmät jatkuvat normaalisti.

 

Muonion kunta korostaa kunnan omistamien harrastustilojen käyttäjiä koronasuositusten noudattamisesta, jotta tilat pystytään pitämään käyttäjien käytössä mahdollisimman pitkään:

 • Kuntosalilla jokainen käyttäjä huolehtii laitteiden desinfioinnista ennen ja jälkeen käytön, salille vain ajanvarauksella oman perhekunnan kesken
 • Käsihygienia, vahva kasvomaskisuositus, yskimishygieniasta huolehtiminen ja asiointi vain täysin terveenä, kontaktien välttäminen

 

Kirjasto

 • Muonion kunnankirjasto on auki normaalien aukiolotuntien mukaisesti ja omatoimikirjasto on edelleen asiakkaiden käytössä.
 • Satutunnit ja koululaisvierailut jatkuvat normaalisti turvatoimet huomioon ottaen.
 • Yhteispohjoismainen kirjastoauto liikennöi Muonion ja Enontekiön reiteillä, mutta ei käy toistaiseksi Norjan tai Ruotsin puolella rajaliikennesäädöksien vuoksi.
 • Kulttuuritoimi ei järjestä kulttuuritapahtumia 22.2.-21.3. välisellä ajanjaksolla.

 

Nuorisotyö

 • Avoimet nuorten tila-illat jatkuvat tiistaisin klo 16-20 sekä torstaisin ja perjantaisin klo 17-21 kaikille 13-17 –vuotiaille nuorille.
 • Perjantaikahvit jatkuvat perjantaisin klo 13-16, mutta ikäryhmä tässäkin hieman muuttuu eli tervetuloa kaikki yli 18-vuotiaat nuoret aikuiset.
 • Keskeytämme toistaiseksi mehu- kahvi- ja ruokatarjoilun, emmekä myöskään suosittele omien eväiden nauttimista Nuorisotila Tippalan aukioloaikoina. Näin ollen voimme tehostaa entisestään erittäin vahvan maskisuosituksen noudattamista toiminnoissamme. Aluehallintoviraston määräyksen mukaan otamme avoimiin tila-iltoihin sisälle vain 18 nuorta yhtä aikaa.
 • Nuorisotoimen kerhotoiminta alakoululaisille ja #harrastamisensuomenmalli –harrastukset jatkuvat toistaiseksi normaalisti.

Toivomme, että nuorisotoimen toimintoihin osallistutaan vain terveenä, käyttäen hyvää käsi- ja yskimishygieniaa sekä noudattaen hyviä turvavälejä. Nämä uudet toimintatavat ovat voimassa ainakin 21.3. asti.

Lisätiedot: Heidi Pouttu, heidi.pouttu@muonio.fi , 040 592 9281 .

 

Kansalaisopiston kurssit

Kansalaisopiston kurssit yli 16-vuotiaille ja aikuisille ovat pääsääntöisesti tauolla 22.2. – 14.3.2021. Kansalaisopisto tiedottaa asiakkaitaan kurssikohtaisesti. Kunta pohtii aktiivisesti erilaisia terveysturvallisia vaihtoehtoja kurssien suorittamiseksi. Alle 16-vuotiaiden lasten kurssit jatkuvat normaalisti.

Lisätiedot: Merikki Lappi, merikki.lappi@muonio.fi , 040 489 5160.

 

Muut kunnan tuottamat palvelut

 • Työpajan kirpputori on suljettuna 22.2. – 21.3.2021. Kirpputoripöydän varanneisiin ollaan yhteydessä suoraa työpajalta.
 • Kyläpirtin tiloja käytettäessä on noudatettava AVI:n kokoontumisrajoitusta (max. 20 henkilöä)
 • Kunnanviraston henkilöstö hyödyntää mahdollisimman paljon etätyötä. Tästä johtuen toivomme, että ensisijaisena asiointitapana käytetään sähköpostia tai puhelinta. Sovithan mahdollisesta paikan päällä asioinnista työntekijän kanssa suoraa, jotta tiedämme olla varmasti paikalla. Kunta suosittelee, että etätyömahdollisuutta hyödynnetään laajasti myös yksityisellä sektorilla, järjestöissä jne.

 

Tilaisuudet, tapahtumat ja kokoontuminen

Lapin Aluehallintovirasto on päättänyt kieltää kaikki yli 20 osallistujan sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoontumiset Lapin sairaanhoitopiirin alueeseen kuuluvissa kunnissa. Lapin alueellinen koordinaatiotyöryhmä suosittelee, että yli 20 hengen yksityistilaisuuksiakaan ei järjestettäisi.

Sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa voidaan järjestää yleisötilaisuuksia, joihin osallistuu korkeintaan 20 henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen OKM:n ja THL:n antamaan ohjetta. Määräys on voimassa ajalla 22.2. – 21.3.2021.

 

Ravintolat, kahvilat ja anniskelupaikat

Lapin sairaanhoitopiirin alueella ravintolat, kahvilat ja anniskelupaikat ovat jo ennestään noudattaneet kiihtymisvaiheen rajoituksia:

 • anniskelu päättyy klo 22
 • anniskeluravintolat suljetaan viimeistään klo 23, muut ravitsemisliikkeet viimeistään klo 24
 • pubit, baarit ja yökerhot voivat ottaa puolet normaalista asiakasmäärästä
 • ruokaravintolat, kahvilat voivat ottaa kolme neljäsosaa normaalista asiakasmäärästä

Näin hiihtolomaviikkojen alkaessa myös ravintolatoimijoita sekä ravintoloissa asioivia pyydetään kiinnittämään erityistä huomiota koronasuositusten noudattamiseen ja koronaturvalliseen toimintaan.

Muonion matkailuyrittäjiä muistutamme Työ- ja elinkeinoministeriön ohjeista liittyen koronaturvallisuuden huomioimiseen mm. ravintoloiden, saunojen, ohjelmapalveluiden, majoitustoiminnan, mökkivuokrauksen osalta. Tutustu näihin ohjeisiin ja viestintämateriaaleihin TEM:n verkkosivuilta.

 

Matkustus

Valtioneuvosto päätti 18. helmikuuta, että nykyisiä voimassa olevia maahantulon rajoituksia jatketaan 18.3.2021 saakka. Muonion kohdalta Suomen ja Ruotsin välinen rajanylityspaikka on auki päivittäin klo 7.00 – 21.00. Lue voimassa olevat maahantulon rajoitukset tästä.

 

Muonioon saapuvia matkailijoita pyydämme noudattamaan alueella voimassa olevia rajoituksia ja suosituksia sekä toimimaan vierailun ajan erityisen vastuullisesti onnistuneen ja terveysturvallisen loman takaamiseksi:

 • liikuthan alueella ainoastaan täysin terveenä
 • hakeuduthan koronatestiin lievistäkin oireista matalalla kynnyksellä; Muonion kunnassa on käytössä pikatestit, joten testituloksen saat hyvin nopeasti tietoosi. Testaaminen on maksutonta myös matkailijalle.
 • vahva maskisuositus liikkuessasi paikoissa, missä myös muita ihmisiä
 • vältäthän ylimääräisiä kontakteja ja huolehdithan riittävistä turvaväleistä (2m)
 • huolehdithan hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta
 • suosittelemme lataamaan koronavilkku-sovelluksen sekä
 • seuraamaan maakunnan koronatilannetta

 

Muonion alueella toimivat seuraavat testaamispaikat:
 • Muonio, Ojustie. Aukioloaika klo 8.00 - 16.00, pe klo 8.00 – 14.00, p. +358 40 662 4565
 • Muonio, päivystys. Pirkantie 11.  Aukioloaika klo 16.00 – 08.00, pe klo 14.00 alkaen, p. +358 40 714 2845

Lisätiedot: Teemu Taulavuori, tartuntataudeista vastaava lääkäri, p. +358 44 126 2845, teemu.taulavuori@lshp.fi

 

Takaisin