Uutiset

Ajankohtaista

Lapin sairaanhoitopiirin alue on siirtynyt koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen

helmi 19. 2021 19:02 | Uutinen

Lapin sairaanhoitopiirin alue on tänään 19.2.2021 siirtynyt koronaepidemian perusvaiheesta kiihtymisvaiheeseen. Kiihtymisvaiheeseen siirtyminen ja Lapin alueellisen koordinaatiotyöryhmän linjaukset tuovat mukanaan muutoksia rajoituksiin ja suosituksiin, jotka koskevat myös Muonion kuntaa. Kiihtymisvaiheeseen siirtymisestä huolimatta tautitilanne on Muonion kunnan alueella edelleen rauhallinen.

 

Kiihtymisvaiheen rajoitukset ja suositukset astuvat voimaan maanantaina 22.2.2021.

 

Tilaisuudet, tapahtumat ja kokoontuminen

Lapin Aluehallintovirasto on päättänyt kieltää kaikki yli 20 osallistujan sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoontumiset Lapin sairaanhoitopiirin alueeseen kuuluvissa kunnissa. Lapin alueellinen koordinaatiotyöryhmä suosittelee, että yli 20 hengen yksityistilaisuuksiakaan ei järjestettäisi.

Sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa voidaan järjestää yleisötilaisuuksia, joihin osallistuu korkeintaan 20 henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen OKM:n ja THL:n antamaan ohjetta. Määräys on voimassa ajalla 22.2. – 21.3.2021.

Tällä rajoituksella tulee olemaan vaikutusta Muonion kunnan tuottamiin mm. kulttuuri-, kirpputori-, nuoriso-, liikunta- ja vapaa-ajan palveluihin. Muonion kunta tiedottaa käytännön järjestelyistä lisää myöhemmin ensi viikon alussa.

 

Harrastukset

Lapin alueellinen koordinaatiotyöryhmä suosittelee, että koko sairaanhoitopiirin alueella yli 16- vuotiaiden ryhmäharrastukset keskeytetään 14.3.2021 saakka. Tällä suosituksella tulee olemaan vaikutusta Muonion kunnan tuottamiin palveluihin (mm. kansalaisopisto ja liikuntapalvelut), joista tiedotetaan lisää myöhemmin ensi viikon alussa.  Kunta suosittelee, että järjestöt ja seurat noudattavat omassa toiminnassaan Lapin alueellisen koordinaatioryhmän suositusta. Muonion kunta tullee suosittelemaan myös, että turnaukset ja ottelut olisivat tauolla seuraavat kolme viikkoa.

Alle 16-vuotiaiden kunnan järjestämä harrastustoiminta jatkuu toistaiseksi normaaliin tapaan.

Muonion kunta korostaa kunnan omistamien harrastustilojen käyttäjiä koronasuositusten noudattamisesta, jotta tilat pystytään pitämään käyttäjien käytössä mahdollisimman pitkään:

 • Kuntosalilla jokainen käyttäjä huolehtii laitteiden desinfioinnista ennen ja jälkeen käytön, salille vain ajanvarauksella oman perhekunnan kesken
 • Käsihygienia, vahva kasvomaskisuositus, yskimishygieniasta huolehtiminen ja asiointi vain täysin terveenä, kontaktien välttäminen

 

Etätyösuositus

Etätyötä suositellaan työpaikoilla, joissa etätyön tekeminen on mahdollista.

 

Ravintolat, kahvilat ja anniskelupaikat

Lapin sairaanhoitopiirin alueella ravintolat, kahvilat ja anniskelupaikat ovat jo ennestään noudattaneet kiihtymisvaiheen rajoituksia:

 • anniskelu päättyy klo 22
 • anniskeluravintolat suljetaan viimeistään klo 23, muut ravitsemisliikkeet viimeistään klo 24
 • pubit, baarit ja yökerhot voivat ottaa puolet normaalista asiakasmäärästä
 • ruokaravintolat, kahvilat voivat ottaa kolme neljäsosaa normaalista asiakasmäärästä

Näin hiihtolomaviikkojen alkaessa myös ravintolatoimijoita sekä ravintoloissa asioivia pyydetään kiinnittämään erityistä huomiota koronasuositusten noudattamiseen ja koronaturvalliseen toimintaan.

Muonion matkailuyrittäjiä muistutamme Työ- ja elinkeinoministeriön ohjeista liittyen koronaturvallisuuden huomioimiseen mm. ravintoloiden, saunojen, ohjelmapalveluiden, majoitustoiminnan, mökkivuokrauksen osalta. Tutustu näihin ohjeisiin ja viestintämateriaaleihin TEM:n verkkosivuilta.

 

Vahva maskisuositus

Lapin koronakoordinaatioryhmä on kiristänyt suositusta kasvomaskien käyttöön liittyen. Kiihtymisvaiheessa vahva maskisuositus koskee kaikkia yli 12-vuotiaita. Muonion kunta on niin ikään kiristänyt maskisuositustaan ja suosittelee nyt erittäin vahvasti maskin käyttöä:

 • kaikille 6-luokkalaisille ja sitä vanhemmille oppilaille koulukuljetuksen aikana,
 • kaikille yläkoulun sekä lukion opiskelijoille kouluaikana,
 • koulun henkilökunnalle sekä
 • kaikille kuntalaisille asioidessaan paikoissa, joissa liikkuu muita ihmisiä.

 

Koulun henkilökunta tiedottaa koululaisten maskisuosituksesta erikseen oppilaita ja heidän vanhempiaan Wilman kautta. Muonion kunta huolehtii oppilaiden ja kunnan henkilöstön maskien saatavuudesta kuten tähänkin asti. Myös omia maskeja voi käyttää.

 

Vierailut hoiva- ja hoitoyksiköissä

Hoiva- ja hoitoyksiköissämme vierailtaessa tulee vierailuista sopia etukäteen ja käyttää ohjeiden mukaisesti suojamaskia vierailun aikana. Vierailijoiden määrä on osastolla rajoitettu kahteen vieraaseen kerrallaan. Vierailujen osalta henkilöstön antamia ohjeita ja suosituksia tulee ehdottomasti noudattaa. Tiukemmat ohjeistukset esimerkiksi osasto- ja hoitoyksikkövierailujen osalta tulevat mahdolliseksi, jos paikkakunnan virustilanne muuttuu. Lisätietoja: Marjapaikka Kati Korva p. 040 489 5116, Ojusniitty Kati Sirkka p. 040 489 5184, vuodeosasto puh. 040 714 2845.

 

Matkustus

Valtioneuvosto päätti 18. helmikuuta, että nykyisiä voimassa olevia maahantulon rajoituksia jatketaan 18.3.2021 saakka. Muonion kohdalta Suomen ja Ruotsin välinen rajanylityspaikka on auki päivittäin klo 7.00 – 21.00. Lue voimassa olevat maahantulon rajoitukset tästä.

Muonioon saapuvia matkailijoita pyydämme noudattamaan alueella voimassa olevia rajoituksia ja suosituksia sekä toimimaan vierailun ajan erityisen vastuullisesti onnistuneen ja terveysturvallisen loman takaamiseksi:

 • liikuthan alueella ainoastaan täysin terveenä
 • hakeuduthan koronatestiin lievistäkin oireista matalalla kynnyksellä; Muonion kunnassa on käytössä pikatestit, joten testituloksen saat hyvin nopeasti tietoosi. Testaaminen on maksutonta myös matkailijalle.
 • vahva maskisuositus liikkuessasi paikoissa, missä myös muita ihmisiä
 • vältäthän ylimääräisiä kontakteja ja huolehdithan riittävistä turvaväleistä (2m)
 • huolehdithan hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta
 • suosittelemme lataamaan koronavilkku-sovelluksen sekä
 • seuraamaan maakunnan koronatilannetta

 

Muonion alueella toimivat seuraavat testaamispaikat:

 • Muonio, Ojustie. Aukioloaika klo 8.00 - 16.00, pe klo 8.00 – 14.00, p. +358 40 662 4565
 • Muonio, päivystys. Pirkantie 11.  Aukioloaika klo 16.00 – 08.00, pe klo 14.00 alkaen, p. +358 40 714 2845

Lisätietoa: Teemu Taulavuori, tartuntataudeista vastaava lääkäri, p. +358 44 126 2845, teemu.taulavuori@lshp.fi

Takaisin