Uutiset

Ajankohtaista

Muonion kunnan koronatiedote 1.4.2020

huhti 01. 2020 18:10 | Uutinen

Hallitus linjasi 16.3.2020 alkaen lisätoimenpiteistä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Linjattujen toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän toiminta. Hallitus ilmoitti 30.3.2020, että linjaukset ovat voimassa 13. toukokuuta 2020 asti. Hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, että maassa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot.

 

Muonion kunnan palveluiden poikkeusjärjestelyt ovat niin ikään voimassa 13.5.2020 asti, tai kunnes toisin ilmoitetaan. Alla palveluihin kohdistuvat järjestelyt kerrattuna, uudet päivitykset lihavoidulla tekstillä.

 

Varhaiskasvatus, koulut ja oppilaitokset

Varhaiskasvatuksen toimintayksiköt ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus pidetään toiminnassa. Valtioneuvosto linjaa, että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät niin. Varhaiskasvatuksesta kotihoitoon jääneiden lasten päivähoitomaksua ei peritä poissaolon ajalta.

Koulut ovat siirtyneet etäopetukseen maanantaina 18.3.2020. Luokkien 1 - 3 sekä esiopetuksen osalta lähiopetusta järjestetään tarpeen mukaan. Aluehallintovirastot kuitenkin suosittavat, että lapset pidetään kotona, jos se vain on mahdollista.

Kouluateriaa vastaavia ateriapaketteja on Muoniossa jaettu jo parin viikon ajan, ja tästä on otettu Wilman kautta yhteyttä perheisiin. Kannustamme edelleen perheitä olemaan matalalla kynnyksellä yhteydessä Päivi Vuollo-Uusisalmeen Wilman kautta, mikäli koulurualle on tarvetta.

Oppilashuolto on etänä yhteyksien päässä oppilasta varten. Kouluterveydenhoitaja Elli Sarajärvi ja Vilma Forsell ovat yhteydessä koteihin viikoittain ja turvaavat omalta osaltaan oppilaiden hyvinvointia. Etävastaanotot ovat mahdollisia sovitusti. Lisäksi yksilötapaamiset ovat mahdollisia harkitusti yläkoulun tiloissa. Jos koet, että haluat keskustella jostain kouluun, hyvinvointiin liittyvästä aiheesta, ota yhteyttä puhelimitse, wilman, sähköpostin tai eri somekanavien avulla kouluterveydenhoitajiin.

 

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Muoniossa on otettu käyttöön sosiaalipalveluiden etätapaamiset!

Tarvitsetko apua arjessa? Oletko kohdannut ongelmia, joita et ole saanut ratkaistua? Muonion kunta on avannut ohjaus- ja neuvontapalvelun, jossa voit keskustella perhetyöntekijän kanssa. Perhetyöntekijän lisäksi voit tavata kenet tahansa Muonion sosiaalipalveluiden työntekijöistä etänä vaikka kotoa käsin. Et tarvitse tunnuksia tai ohjelman asentamista, joten tapaamiseen pääset vaivatta.

Tapaamiseen tarvitset:

  • android-mobiililaitteen tai tietokoneen
  • internet-yhteyden
  • Chrome, Firefox tai Opera -selaimen

Sovi etätaapaminen työntekijäsi kanssa ja mene sovittuna aikana etätapaamiseen osoitteeseen https://muonio.arcticcommunicator.com/
Valitse työntekijä/organisaatio, jonka kanssa sinulle on tapaaminen: Anna nimesi ja klikkaa vihreää painiketta
Odota, että sinulle avataan yhteys ja muista hyväksyä kamera- ja äänilaite, mikäli internet selaimesi kysyy sitä.

Huom! Perhetyöntekijän tavattavissa ilman ajanvarausta tiistaisin kello 16-18 ja perjantaisin kello 12-14. Muulloin yhdessä sovittuina aikoina. Halutessasi voit ottaa yhteyttä anonyymisti, nimimerkkiä käyttäen.

Etäsosiaalipalvelut ja etäperhetyö

 

Tehostetun palveluasumisen yksiköissä Marjapaikassa ja Ojusniityssä sekä asumispalvelyksikössä Karpalossa on vierailukielto. Läheisiä kehotetaan soittamaan vierailujen sijaan. Tarvittaessa henkilökunta avustaa asiakkaita puheluiden vastaanottamisessa.

Yli 70-vuotiaat on toimintaohjeena velvoitettu pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan. Muonion kunta järjestää ruoka-, päivittäistavara- ja lääkekuljetukset yli 70-vuotiaille ja muille karanteenia vastaavissa olosuhteissa oleville kotiin, mikäli henkilöllä ei ole omia sosiaalisia kontakteja tätä tekemään. Voit olla yhteydessä vanhustyön ohjaajaan Pirkko Kuruun, p. 040 724 4025 tai kotipalvelun lähiesimieheen Katriina Sieppiin, p. 040 645 2110 ma-pe klo 7:00 – 16:00.

Terveyskeskus on tehnyt varotoimenpiteitä koronaviruksen varalle ja lisännyt mm. sairaansijoja hengitysvaikeuksista kärsivien potilaiden hoitoon tavanomaisesta suuremmissa määrin.

Ajanvarausaikoja ei anneta, vain päivystysasiat hoidetaan. Tästä poikkeuksena on jatkuvaa hoitoa vaativat toimenpiteet ja käynnit, kuten haavanhoito ja injektiolääkitykset. Lääkäreille annetaan ensisijaisesti puhelinaikoja ja nettipalvelua suositellaan kaikissa ei-kiireellisissä asioissa. Epäselvässä tilanteessa on syytä konsultoida poliklinikan hoitajaa puhelimitse.

Neuvola toimii lakisääteisten palvelujen osalta odottaville äideille ja alle 1-vuotiaille lapsille.

Kaikki kuntouttava toiminta ryhmissä ja potilaiden luona keskeytetään. Fysioterapeutti antaa kotiohjeita ja ohjeistusta tarpeen mukaan. Fysioterapeutille suunnattuja kysymyksiä voi esittää myös etäpalvelun kautta eli sairaanhoitaja välittää ne fysioterapeutille.

Suun terveydenhuollon osalta kesken olevat hoidot jatketaan suunnitelman mukaisesti, paitsi jos potilaalla on hengitystieoireita.

Ikäihmisille suunnataan puhelintukea (puhelinyhteys kaikkiin 75 täyttäneisiin ja omaishoidettaviin) ja etäkoulua käyville lapsille järjestetään kouluterveyden ja psykologin toimesta yhteydenpitoa ja terveysneuvontaa.

Muonion terveyskeskuksen poliklinikka/ensiapu p. 040 703 1147 ja klo 16–21 välisenä aikana terveyskeskuksen päivystävä sairaanhoitaja p. 040 714 2845. Vain välttämätön kulku hyvinvointikeskukseen ja vuodeosastolle on sallittua. LKS on pyytänyt tiedottamaan, että ulkopuolisten vierailut Lapin keskussairaalassa on kielletty koronavirusinfektion leviämisen ehkäisemiseksi. Toivomme, että hyvinvointikeskukseen otetaan yhteys ensisijaisesti Virtun kautta.

Jos epäilet itselläsi tai läheiselläsi koronaviruksen aiheuttamaa tautia ja oireesi vaativat hoitoa ollessaan akuutteja, soita terveyskeskukseen numeroon 040 703 1147 klo 8 - 16 ja numeroon 040 714 2845 klo 16 -21 (päivystävä sairaanhoitaja). Tartuntaa epäiltäessä näytteitä otetaan ensisijaisesti potilailta, joilla on vakavia hengitystieinfektion oireita ja terveyden- ja sosiaalihuollon henkilökunnalta. Oireettomia ei testata.

 

Vapaa-ajan toiminta

Muonion kunnan kaikki tapahtumat ja ei välttämättömät kokoontumiset/tilaisuudet on peruttu. Kaikki ryhmäharrastukset ovat tauolla (liikunta- ja kulttuuritoimi, kansalaisopisto, ikäihmisten toimintatuokiot ja jumpat). Kaikkia kunnan järjestämiä retket on peruttu (ml. koululaisten retket).

Nuorisotalo Tippala, Kyläpirtti, kunnan kuntosali ja liikuntasalit, kirjasto, omatoimikirjasto, toimintakeskus Naalo ja työpaja on suljettu. Valtuustosalia tai kunnan kokoustiloja ei myöskään varata ulkopuolisille esim. yhdistysten kokouksiin. Yhteispohjoismainen kirjastoauto ja nuorisotoimen Wauto-auto ei liikennöi.  Nuorisotoiminnassa resursseja on suunnattu digitaaliseen nuorisotyöhön.

Kirjaston oven palautusluukku on suljettu AVI:n suositusten mukaisesti, joten palauksia ei oteta vastaan. Aineistojen lainojen eräpäivät siirretään automaattisesti 1.6.2020 saakka. Varausten nouto ei myöskään ole toistaiseksi mahdollista; varauksia, joiden viimeinen noutopäivä on kiinnioloaikana, pidetään automaattisesti varaushyllyissä 1.6.2020 asti. Kirjaston verkkopalvelut toimivat normaalisti: voit tehdä varauksia ja käyttää e-aineistoja. E-kirjojen lainaamiseen tarvittavat PIN-koodin saa poikkeuksellisesti puhelimitse numerosta 040 356 6254.

Ulkoilureittejä pidetään auki toistaiseksi supistetun latuverkoston muodossa. Lopetimme viime viikolla matkailua tukevien reittien, kuten Tunturireittien, pitkien reittien ja kelkkareittien hoidon. Tilanteesta huolimatta ja sen vuoksi haluamme kuntana tukea Muonion kuntalaisten hyvinvointia ulkoliikuntamahdollisuuksien muodossa huoltamalla kuitenkin osaa laduista. Tilannetta seurataan päivittäin ja näin ollen myös uusia huoltosuunnitelmia tehdään tarvittaessa. Pidätämme oikeuden muutoksiin. Ethän hiihdä isolla joukolla, pidäthän reilun etäisyyden toisiin ladulla liikkuviin ja vältäthän taukopaikkoja, joissa on jo toisia ihmisiä.

1.4.2020 alkaen toistaiseksi seuraavia latuja hoidetaan:

  • Harrinivan lenkki
  • Valolatu kylältä Olokselle
  • Olos12
  • Olos – Särkijärvi

Muut kunnan palvelut

Muonion kunnan henkilöstöä on siirretty etätöihin mahdollisimman paljon. Vain välttämättömät työtehtävät hoidetaan paikan päällä, muilta osin työtehtävien hoitamisessa käytetään etäyhteyksiä, puhelinta ja sähköpostia.

Kunnanvirastolla voi asioida vain ajanvarauksella, jos asiaa ei voi hoitaa sähköisesti ja asian hoitaminen on välttämätöntä. Voit varata ajan suoraa siltä henkilöltä, jota asiasi koskee. Voit myös tiedustella yhteystietoja tai jättää soittopyynnön kunnan vaihteeseen ma - pe klo 8.30 - 15.30 välisenä aikana numeroon 0400 686 211. Jos sinulla on meille postia, voit jättää ne kunnan viraston ulko-oven vasemmalla puolella olevaan postilaatikkoon. Virallinen ilmoitustaulu on klo 8.30-15.30 teknisen toimiston eteisessä. Teknisen toimiston eteisestä löytyy myös TE-palveluiden lomakkeita, joilla voi ilmoittautua työnhakijaksi (postitathan lomakkeen itse TE-toimistoon).

Virtu-pisteellä kunnan virastotalolla voi asioida ainoastaan ajanvarauksella. Ajan voit varata kunnan vaihteesta numerosta 0400 686 211 ma – pe klo 8.30 – 15.30.

Suomen rajaliikennettä on rajoitettu. Suomen kansalaiset voivat palata rajan yli kotimaahansa myös tämän jälkeen. Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden ei pidä matkustaa ulkomaille. Pohjois- ja länsirajan sekä Uusimaan maakunnan yli sallitaan välttämätön työssäkäynti ja asiointi. Tavara- ja rahtiliikenne jatkuu. Työnantajien tulee tehdä työntekijöille todistus liikkumisen tarkoituksesta ja kaikissa tapauksissa henkilöllisyystodistus on syytä olla mukana.

 

Tukea ja apua yrityksille

Elinkeinotoimen henkilöstö auttaa yrityksiä kartoittamalla yrityksen nykytilaa, ohjaamalla ottamaan yhteyttä oikeaan tahoon ja on apuna rahoitushakemuksen teossa. Otathan meihin hyvin matalalla kynnyksellä yhteyttä varataksesi ajan yritysneuvontaan ja muista, että apua on saatavilla yritysmuodosta riippumatta!

Elinkeinoasiamies Heikki Kauppinen, heikki.kauppinen@muonio.fi, 0400 823 471 tai elinkeinokoordinaattori Kaisa Kylä-Kaila, kaisa.kyla-kaila@muonio.fi, 040 489 5153

Mm. seuraavia tukitoimia yritysten tilanteen helpottamiseksi on hallituksen toimesta toistaiseksi valmistunut:

  1. Yksinyrittäjät voivat hakea tukea kunnilta koronavirustilanteessa. Haku pyritään avaamaan kunnissa mahdollisimman pian. Jos yritys on tilapäisesti talousvaikeuksissa, kannattaa pyrkiä ennakoimaan tilannetta ja ensimmäisenä ottaa yhteyttä omaan pankkiin ja muihin yrityksen rahoittajiin.
  2. Yritykset, joilla on enintään 5 työntekijää voivat hakea ELY-keskuksesta yrityksen kehittämisavustusta koronavirusepidemiasta aiheutuneissa markkina- ja tuotantohäiriöissä.
  3. Yritykset, joilla on 6-250 työntekijää ja midcap-yritykset voivat hakea rahoitusta Business Finlandilta.

Katso lisää vinkkejä ja helpotuksia tilanteeseen kunnan verkkosivuilta.

 

Lisätietoja Muonion kunnan palveluista poikkeustilan aikana:

Muonion koronasivu

Aikaisemmat tiedotteet kuntalaisille

Ajantasainen reittitieto

Toimintaohjeita ja apua muoniolaisille yrityksille

Muonion alueen yritysten palvelutarjonta

Tietoa henkilöille ja yrittäjille, joiden työsuhteeseen korona vaikuttaa

Kysy koronasta, me vastaamme!

Tärkeitä yhteystietoja

 

 

1.4.2020 Laura Enbuska-Mäki

kunnanjohtaja

0400 477 723, laura.enbuska-maki@muonio.fi

 

Takaisin