Uutiset

Ajankohtaista

Muonion kunnan koronatiedote 8.4.2020

huhti 08. 2020 15:55 | Uutinen

Hallitus linjasi 16.3.2020 alkaen lisätoimenpiteistä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa ja ilmoitti 30.3.2020, että linjaukset ovat voimassa 13. toukokuuta 2020 asti. Muonion kunnan palveluiden poikkeusjärjestelyt ovat niin ikään voimassa 13.5.2020 asti, tai kunnes toisin ilmoitetaan. Muonion kunnan ohjeisiin on tehty päivityksiä 8.4.2020.

 

Tilannekuva Suomessa, Lapissa ja Muoniossa

THL:n mukaan (8.4. klo 9.30) varmistettuja koronatartuntoja on Suomessa 2 487. Suomessa tautiin on kuollut 34 ihmistä.

Tunturi-Lapin seutukunnan alueella Kittilän ja Kolarin kuntien alueella koronaepidemia on alkanut. Tämän hetkisten tietojen mukaan alueilla on yhteensä 31 tartuntatapausta, kun koko Lapin sairaanhoitopiirin alueella on tähän mennessä todettu 51 laboratoriotestein vahvistettua koronavirustartuntaa. Muissa Lapin kunnissa on todettu tähän mennessä vain yksittäisiä tapauksia lukuun ottamatta Rovaniemeä. Lapin Sairaanhoitopiirin johtava lääkäri Markku Broaksen mukaan tilanne muualla Lapissa on edelleen rauhallinen eikä voida puhua koronaepidemiasta. Muoniossa tilanne on niin ikään rauhallinen.

Tästä THL:n koronakarttasovelluksesta voi seurata tautitapausten määriä kuntatasolla. Tartuntojen määriä kunnittain ei julkaista, mikäli määrä on alle viiden (5).

 

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Sosiaalipalveluiden etätapaamiset

Tarvitsetko apua arjessa? Oletko kohdannut ongelmia, joita et ole saanut ratkaistua? Muonion kunta on avannut ohjaus- ja neuvontapalvelun, jossa voi keskustella sosiaalipalveluiden työntekijän ja perhetyöntekijän kanssa etänä kotoa käsin. Palvelun käyttöön ei tarvita tunnuksia tai ohjelman asentamista, joten tapaamiseen pääsee vaivatta. Etäsosiaalipalvelut ja etäperhetyö.

Tapaamiseen tarvitsee:

 • android-mobiililaitteen tai tietokoneen
 • internet-yhteyden
 • Chrome, Firefox tai Opera -selaimen

Etätapaaminen sovitaan oman työntekijän kanssa ja sovittuna aikana mennään etätapaamiseen.
Järjestelmässä valitaan työntekijä/organisaatio, jonka kanssa tapaaminen on: palveluun annetaan oma nimi ja klikataan vihreää painiketta.

Huom! Perhetyöntekijän tavattavissa ilman ajanvarausta tiistaisin kello 16-18 ja perjantaisin kello 12-14. Muulloin yhdessä sovittuina aikoina. Halutessasi voit ottaa yhteyttä anonyymisti, nimimerkkiä käyttäen.

Marjapaikan ja Ojusniityn asukkaiden omaisille ja läheisille              

Marjapaikassa ja Ojusniityssä on voimassa koronavirusepidemian vuoksi vierailukielto. Me henkilökuntana teemme kaikkemme, jotta asukkaamme säästyisivät sairastumiselta. Marjapaikassa on peruttu tilapäiset vuorottelujaksot ja henkilökunnan siirtymistä yksiköiden välillä vältetään.  Henkilökunta käyttää koko työvuoron ajan suu-nenäsuojaa ja olemme tehostaneet käsihygieniaa entisestään. Huolehdimme myös kosketuspintojen puhtaudesta pyyhkimälllä ne useita kertoja vuorokaudessa.

Pyrimme pitämään arkielämän mahdollisimman normaalina talon sisällä ja järjestämään asukkaille mukavaa tekemistä, vaikka ympäröivä maailma kuohuu.

Vallitsevan tilanteen vuoksi haluamme kannustaa asukkaiden omaisia, läheisiä, ystäviä ja kylänmiehiä ottamaan yhteyttä läheiseenne. Tavallisen puhelun lisäksi voidaan käyttää whatsupp- sovellusta tai skypepuhelua, jossa saa videokuvan. Asukkaamme ilahtuisivat myös kirjeistä ja postikorteista.

Yhteydenotot: Ojusniitty hoitajat 040-4895161 / Marjapaikka hoitajat 040-4895117

 

Yritysneuvonta

Elinkeinotoimen henkilöstö auttaa yrityksiä kartoittamalla yrityksen nykytilaa, ohjaamalla ottamaan yhteyttä oikeaan tahoon ja on apuna rahoitushakemuksen teossa. Otathan meihin hyvin matalalla kynnyksellä yhteyttä varataksesi ajan yritysneuvontaan ja muista, että apua on saatavilla yritysmuodosta riippumatta!

Mm. seuraavia tukitoimia yritysten tilanteen helpottamiseksi on hallituksen toimesta toistaiseksi valmistunut:

 1. Yksinyrittäjät voivat hakea tukea kunnilta koronavirustilanteessa. Haku pyritään avaamaan kunnissa mahdollisimman pian. Jos yritys on tilapäisesti talousvaikeuksissa, kannattaa pyrkiä ennakoimaan tilannetta ja ensimmäisenä ottaa yhteyttä omaan pankkiin ja muihin yrityksen rahoittajiin.
 2. Yritykset, joilla on enintään 5 työntekijää voivat hakea ELY-keskuksesta yrityksen kehittämisavustusta koronavirusepidemiasta aiheutuneissa markkina- ja tuotantohäiriöissä.
 3. Yritykset, joilla on 6-250 työntekijää ja midcap-yritykset voivat hakea rahoitusta Business Finlandilta.

 

Yrittäjillä on nyt myös määräaikainen oikeus työmarkkinatukeen yritysmuodosta riippumatta

Yrittäjälle voidaan maksaa työmarkkinatukea, jos yrityksessä työskentely on päättynyt tai yrittäjätulo on koronaepidemian vuoksi vähemmän kuin 1 089,67 euroa kuukaudessa. Yritystoimintaa ei tarvitse lakkauttaa, jotta voi saada työmarkkinatukea. Työmarkkinatukea haetaan ilmoittautumalla ensin työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluissa, jonka jälkeen yrittäjä voi hakea työmarkkinatukea Kelasta. Yrittäjät voivat alkaa hakea työmarkkinatukea 16.3 alkaen. Sitä voi hakea myös takautuvasti, jos yrittäjä ilmoittautuu työttömäksi työnhakijaksi 15.4.2020 mennessä. Työmarkkinatuki on 33,66 euroa päivässä, ja siitä maksetaan veroa. Muutokset ovat voimassa 30.6. asti.

Katso lisää vinkkejä ja helpotuksia tilanteeseen kunnan verkkosivuilta.

 

Muonion kunnan lupaus alueen yrityksille koronakriisin aiheuttamassa poikkeustilanteessa

 

 1. Muonion kunnan yksiköt aikaistavat mahdollisuuksien mukaan tälle vuodelle suunniteltuja, välttämättömiksi katsomiaan hankintoja.
 2. Muonion kunnan hankinnat pyritään mahdollisuuksien mukaan kohdistamaa paikallisiin yrityksiin hankintalaki ja kilpailulainsäädäntö huomioiden.
 3. Hankintoja pyritään valmistelemaan aktiivisesti, yhdessä erimerkiksi etämarkkinavuoropuhelun avulla.
 4. Hankintapäätökset ja tilaukset tehdään mahdollisimman nopeasti ja ketterästi.
 5. Maksuprosesseissa ollaan tehokkaita.
 6. Pienhankintaprosessit ovat joustavia.
 7. Muonion kunta suhtautuu joustavasti maksusuunnitelmista ja määräaikajärjestelyistä sopimiseen.
 8. Elinkeinopalvelujen koko henkilöstö on käytettävissä ensisijaisesti yritysten tukena rahoitus- ja ongelmatilanneratkaisujen löytämisessä.
 9. Elinkeinopalvelut järjestävät yhdessä yhteistyöverkoston ja kumppaneiden kanssa mm. maksuttomia yrityksille suunnattuja ajankohtaisia koulutuksia, virtuaalisia etäkahviloita ym. ja jakavat ajankohtaista tietoa alueen yrityksille.
 10. Muonion kunta vetoaa kuntalaisiin, että jokainen pyrkii huomioimaan paikallisten yritysten palvelut ja tarjonnan ostoksia tehdessään.

 

Muita hallituksen uusia päätöksiä

Rajan ylittämiseen uusia rajoituksia

Valtioneuvosto antoi 7.4. rajoja koskevat päätökset, joilla rajaliikenteen rajoituksia ja karanteenimääräyksiä tiukennetaan ja jatketaan 13.5. saakka. Sallittua on edelleen esim. välttämätön työmatkaliikenne. Rajan ylittävällä työntekijällä on oltava työnantajan osoittama todistus työn välttämättömyydestä.

Pääsääntönä on, että kaikki Suomeen saapuvat henkilöt ovat rajanylityksen syystä riippumatta velvollisia noudattamaan Suomen terveysviranomaisten ohjeita ja pysymään karanteenia vastaavissa olosuhteissa 14 vuorokauden ajan. Välttämätöntä ensihoidon ja pelastustoimen henkilöstön rajanylitystä tai tavaraliikenteen kuljetushenkilöstöä ei koske vaatimus 14 vuorokauden karanteenia vastaavissa olosuhteissa pysymisestä.

Ruotsin tai Norjan puolella työssä käyvien suomalaisten tulee olla karanteenia vastaavissa olosuhteissa heidän ollessaan Suomen alueella. Työntekijät voivat tällä edellytyksellä jatkaa työssäkäyntiä karanteeniohjeistusta noudattaen. Ruotsista tai Norjasta Suomeen tulevien työntekijöiden puolestaan tulee noudattaa ohjeistusta tartuntariskin vähentämisestä ja olla karanteenia vastaavissa olosuhteissa mahdollisuuksien mukaan niin Suomessa kuin kotona ollessaan.

 

Ravintolat ja muut ravitsemisliikkeet on suljettava

Ravintolat ja muut ravitsemisliikkeet on suljettava koko maassa perjantaina 3.4. klo 24; ravintolat ovat kiinni asiakkailta 31.5.2020 asti. Rajoitus ei koske take away –myyntiä eikä esim. sairaaloiden ja päiväkotien ruokaloita. Take away –myynnin osalta on kuitenkin huolehdittava yleisten suositusten mukaisesti siitä, että kontakteja ei ruokaa noudettaessa pääsisi syntymään.

 

Lisätietoja Muonion kunnan palveluista poikkeustilan aikana:

Muonion koronasivu

Aikaisemmat tiedotteet kuntalaisille

Ajantasainen reittitieto

Toimintaohjeita ja apua muoniolaisille yrityksille

Muonion alueen yritysten palvelutarjonta

Tietoa henkilöille ja yrittäjille, joiden työsuhteeseen korona vaikuttaa

Kysy koronasta, me vastaamme!

Tärkeitä yhteystietoja

 

8.4.2020 Laura Enbuska-Mäki

kunnanjohtaja

0400 477 723, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Takaisin